Zimnicea -Las Palmeras

Zimnicea -Las Palmeras
welcome

duminică, 29 mai 2011

ZIMNICEA PE CALE DE DISPARITIE

Ziarul Adevarul : ZIARUL CAPITAL :

Experţi ai Societăţii Academice din România (SAR) în colaborare cu Siemens au făcut public un raport care analizează situaţia oraşelor mici şi mijlocii din România şi analizează o serie de factori care le-au afectat dezvoltarea. Experţii avertizează că şansele ca aceste oraşe să se confrunte cu o criză de supravieţuire în următorii 30 de ani sunt de aproximativ 50%.








prevnext1„Previziunile noastre depăşesc estimările oficiale, care evaluează exclusiv zonele defavorizate şi în curs de restructurare oficial declarate ca atare după 1989. Realitatea tristă e că sunt foarte multe oraşe de acest tip în România şi în plus, încă asistăm la dezvoltări exagerate ale unor comunităţi noi, care vor avea probleme într-un orizont de timp mai lung: de mediu, de perspective economice şi sociale. Astazi, unul din zece români trăiesc în asemenea zone cu probleme”, a declarat Sorin Ioniţă, reprezentant SAR şi coordonator al raportului.









Zimnicea, oraş pe cale de dispariţie



Există diverse categorii de oraşe cu grad de risc ridicat: cele mai multe sunt oraşe monoindustriale apărute în jurul industriei extractive, stimulate să crească în perioada industrializării forţate (exemple în raport: Moldova Nouă; Bălan), dar există şi comunităţi dependente de alte industrii energofage şi subvenţionate de stat, precum Victoria din judeţul Braşov sau Zimnicea în Teleorman.



Raportul experţilor SAR arată că în actualele condiţii economice, multe dintre oraşele de acest tip au intrat pe o pantă descendentă în ceea ce priveşte natalitatea şi condiţiile de viaţă locală, toate acestea fiind legate într-un cerc vicios.



Totodată, ele se confruntă cu grave probleme de poluare, rezultat al tehnicilor învechite folosite în procesele industriale, ceea duce la scăderea atractivităţii lor turistice şi creşterea masivă a eventualelor costuri de ecologizare.



În acest context, oraşele s-au dezvoltat pe baze nesustenabile, la înfiinţarea lor prea puţină atenţie fiind acordată cererii existente pe piaţă sau tendinţelor economice globale. Schimbările economice şi restructurările industriei din anii ’90 au avut un impact puternic asupra procesului lor de dezvoltare, la nivel socio-economic, al serviciilor sociale, dar şi uman şi afectiv.



Ce se poate face cu aceste oraşe?



„Răspunsul nu e simplu si diferă de la caz la caz. Unele oraşe au poate şansa să supravieţuiască dacă aplicăm politici inteligente care să le facă viabile; altele vor dispărea. În orice caz, cu puţinele resurse pe care le are statul la dispoziţie, trebuie găsită o soluţie prin care oamenii din aceste zone, care sunt cu 20-30% sub media naţională a veniturilor, să aibă şansa de a ajunge să se susţină singuri în câţiva ani”, este de părere Sorin Ioniţă.







ULTIMA SANSA CA ZIMNICEA SA FIE UN ORAS CUM TREBUIA SA FIE DEMULT :
VOTATI PROIECTUL ...VOTATI IN DREAPTA !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu